Irlannincobin rotu määritelmä

Yleisvaikutelma

Irlannincob on yleisilmeeltään tiivis ja voimakas hevonen, jolla on suuret luut ja runsaasti lihaksia, ja on käyttötarkoitukseltaan erinomainen yleishevonen. Toiset irlannincobit ovat tanakampia kuin toiset. Irlannincob on rakenteeltaan tasapainoinen, seisoo ryhdikkäästi ja on vaikuttavan näköinen. Seistessään suorana muodostuu hevosesta neliömäinen ja ylväs vaikutelma

Ylälinja

Pään tulee olla voimakkaan, kaareutuvan ja hyvin kiinnittyneen kaulan ylpeästi kannattelema. Niskan pitää näyttää jatkuvan yli hyvinmuodistuneen sään ja päättyä selän etuosaan. (Tämän piirteen tulee olla erityisen selkeä oreilla.)
Selkä, jonka tulee olla lyhyt ja suora, sekä aavistuksen ylöspäin kalteva, päättyy hyvin lihaksekkaisiin lautasiin. (Selkäranka tai lanneluut eivät saa erottua.)

Lautasilla, jotka ovat melko leveät ja runsaat, tulisi olla leveät, selväpiirteiset lihakset, niin että ensimmäinen neljäsosa on poikkeuksellisen voimakas ja leveä.

Selkärangan kulman lautasilta häntään tulee viettää aavistuksen alaviistoon, mutta ei saa olla liiallinen. Tämä sallii korkean, hyvin istuvan hännän ja antaa osaltaan hyvin pyöristyneen vaikutelman.

Luusto

Irlannincobit luokitellaan luustoltaan normaali- tai raskasrakenteisiin.

(Joitakin poikkeuksia luuston rakenteesta voidaan sallia tammoille ja ruunille).

Liikkeet

Liikkuessaan irlannincobin tulee tarjota rodulle tyypillinen, ainutlaatuinen ja vaikuttava näkymä, joka muodostuu värityksen, runsaan karvoituksen, ryhdin ja ilmavien askellajien yhdistelmästä. Irlannincobeille tyypillisessa ravissa on nostetta, etujalkojen ja lapojen liike on isoa ja hieman liioittelevaa. Korkea askel antaa raskaimmillekin hevosille keveän näyttävyyden liikkeisiin. Askeleen tulee olla matkaavoittava, suora ja aktiivinen.
Joillakin irlannincobeilla esiintyy pientä melomisen kaltaista etujalkojen sivuliikettä. Liike on hyväksyttävää, mikäli se ei ole voimakasta ja on symmetristä. Kerivä liike ei ole sallittu.

Luonne

Irlannincobin tulee omata lauhkea, oppivainen ja halukas luonne. Hyvä irlannincob on seurallinen, rauhallinen ja ystävällinen sekä ihmisiä että toisia eläimiä kohtaan.

Pää

Pään tulee olla suora, komea ja sopusuhtainen muuhun hevoseen nähden. Otsa on leveä. Turpa, leukaperät ja posket suuripiirteiset ja runsaat.

Suu

Hevosella tulee olla tasapurenta.

Silmät

Silmien tulee olla avoimet ja arkailemattomat, pyöreät, hieman ulkonevat, ja sijaita erillään.

Korvat

Korvien tulee olla sirot ja hyvin kiinnittyneet.

Niska

Niskan tulee olla tiivis, kiinteä ja hyvin lihaksikas, mutta ei liian lyhyt. Myös kaulan ja kaulapiin tulee olla hyvin kehittyneet ja lihaksikkaat

(Oreilla kaulan ja kaulapiin tulee olla erityisen lihaksekas ja kaareva .)

Lapa

Lapojen tulee olla laajat, voimakkaat ja kaltevat (viistää n. 45 astetta).

Säkä

Sään tulee olla ulkoneva ja hyvin lihaksikas.

Rinta

Rinnan tulee olla voimakas, hyvin lihaksekas, ei liian leveä, ahdas tai kapea.

(Etujalkojen välin tulee olla ylösalaisin olevan V-kirjaimen muotoinen, ei suora)

Selkä

Selän tulee olla lyhyt suora, hyvin lihasten peittämä (selkäranka ei saa tulla näkyviin) ja sen tulee kaartua hienoisesti ylöspäin kohti ristiselkää.

Takajalat

Takapään tulee olla hyvin runsas, hyvin pyöristynyt, ja leveä. Lautasten tulee olla hyvin runsaat, pyöreät ja laajat sekä lihaksikkaat. Selän ristin tulee olla lihaksikas.

Reiden pitää myös olla hyvin runsas, melko pitkä ja liittyä hyvin suoraan ja voimakkaaseen kintereeseen. Takajalkojen tulee olla luustoltaan vahvat ja lihaksekkaat.

Runko

 Rungon tulee olla lyhyt, tiivis. Kylkiluut taipuvat hyvin pyöreäksi ja tekevät rungosta tynnyrin muotoisen.

Etujalat

Etujalkojen tulee olla voimakkaat eikä liian lyhyet. Kyynärvarsi ja sääriluu eivät saa olla liian lyhyet, ja etusäärten tulee olla luustoltaan voimakkaat ja lihaksikkaat. Sääriluun tulee olla hyvin kehittynyt, ja runsaan kokoinen, mutta tulisi olla tasapainossa muiden hevosen mittasuhteiden kanssa.

Etupolvet

Polvien ja kintereiden tulee olla hyvin kehittyneet ja lustoltaan runsaat, kuitenkin suhteessa hevosen kokoon.

Kinnernivelet

Kinnernivelen tulee kooltaan, voimakkuudeltaan, mitoiltaan ja muodoltaan olla tasavertainen muiden nivelten kanssa.

Vuohiset

Vuohisnivelten tulee olla kooltaan sopusoinnussa hevosen muiden nivelten kanssa. Vuohisen tulee olla riittävän isoluiset, mutta ei liian pitkät. (Suora tai vento vuohinen katsotaan virheeksi.)

Kaviot

Kavioiden tulee olla hyvän muotoiset, tiiviit ja kooltaan hevosen rakenteeseen ja painon kantamiseen sopivat.

Vuohiskarvat

Runsas vuohis-/jalkakarvoitus on rodun koristeellinen tunnuspiirre. Piirre on erityisen voimakas raskaammilla irlannincobeilla. Jalkakarvoituksen määrä voi vaihdella huomattavasti varsinkin keskiraskailla irlannincobeilla.

Harja ja häntä

Harjan ja hännän tulee olla runsasjouhiset ja näyttävät, niiden tulisi antaa kasvaa maksimipituuteensa.

Väri

Sallitut värit:

-kaikki yksiväriset
-kaikki kirjavat

Yleisimmät kirjavuuden muodot ovat tobiano ja sabino.