ICS Hollanti kantakirjasäännöt 2012

Irlannincob on hevonen,

 1. joka on rekisteröity irlannincobiksi hyväksytyn kantakirjaorganisaation toimesta (EEC 92/353) tai
 2. jonka molemmat vanhemmat ovat todistetusti irlannincobeja tai
 3. jonka molemmat  vanhemmat ovat hyväksyttyjä irlannincobjalostukseen, hyväksytyn irlannincobkantakirjan toimesta.

EU:ssa hyväksytyt irlannincob kantakirjat: 

 • ICS Nederland (Irish Cob Society Nederland), Hollanti
 • ICS Belgie (Irish Cob Society Belgie), Belgia
 • ECHA-ESV (Europaisches Schecken Verband), Saksa
 • The Irish Cob Society Ltd, Irlanti
 • Irish Cob Society Sweden, Ruotsi

Irlannincobia suositellaan jalostukseen, jos se on saanut 1. tai 2. premium luokituksen ICS Hollannin julkisessa tarkastuksessa (=näyttelyissä).
Irlannincob hyväksytään jalostukseen, jos se on saanut 3.premium luokituksen ICS Hollannin julkisessa tarkastuksessa.

Hevosen saama premium luokitus lisätään sen rekisterin loppuun, johon hevonen kuuluu, esim. ”HB1 Premie”, HB2 Premie” tai” Basis Premie”.

ICS Hollannin kantakirja on jaettu sektioihin (main/basic), jotka on jaettu edelleen rekistereihin.

Päärekisterit

HB1: Hoofdboek 1: hevosen isä on hyväksytty irlannincob-jalostukseen ja emä on rekisteröity irlannincob-kantakirjaan.
HB2: Hoofdboek 2: hevosen isä on rekisteröity irlannnincob-kantakirjaan, mutta ei ole hyväksytty jalostukseen ja emä on rekisteröity irlannincob-kantakirjaan.
HB3: Hoofdboek 3: hyväksytyn irlannincob-kantakirjan hyväksymät hevoset jalostukseen: Irlannincob Part Breds, Irlannincob Crossbreds, Irish Piebald ja Skewbald, British Skewbald ja Piebald, Irlannin Sportshevonen, Gypsy Cobs, Coloured Horses ja Tinkers. Alle 170cm Shire-,Clydsdale ja Welsh Cob-tammat

Perusrekisterit (niin kauan kun kantakirja on avoin)

 1. Hevoset, joilla on osittain tunnettu tai tuntematon sukutaulu, jotka ovat saanet Premium-luokituksen jalostusnäyttelyissä tai jotka on lisätty kantakirjaan ICS Hollannin edustajan toimesta käyttäen jalostuskaavaketta (=rotuunotto).
 2. Irlannincob-tamman jälkeläiset, joiden isä on tuntematon, joilla on tarpeeksi irlannincob-piirteitä ja jotka ICS Hollannin edustaja on todennut käyttäen vaadittua pistetaulukkoa (=rotuunotto).

(ei kuulu irlannincob-kantakirjaan)

Hevonen, jonka toinen vanhempi on hyväksytty irlannincob-jalostukseen ja toinen vanhempi kuuluu toiseen rotuun jota ei hyväksytä kohdassa HB3.

Kaksivuotiaat ja siitä vanhemmat irlannincob-tammat ja -ruunat saavat osallistua premium arvosteluun (syntymävuoden tammikuun ensimmäinen on oletettu syntymäpäivä).
Kolmivuotiaat ja siitä vanhemmat irlannincob orit voivat osallistua premium arvosteluun (syntymävuoden tammikuun ensimmäinen on oletettu syntymäpäivä). (Maissa joissa on vähän oreja laajoilla alueilla voidaan kaksivuotiaat hyväksyä jalostukseen)
Passissa mainitun hevosen omistajan täytyy kuulua joko ICS Hollantiin tai johonkin sen kanssa yhteistyössä toimivaan yhdistykseen.

Premium myönnetään hevosen ICS Hollanin premiumarvostelussa saamien pisteiden mukaan.

Hylätty: alle 128 pistettä. (Ei sovi jalostukseen.)

3.Premium 128-135 pistettä. (Saa jalostaa.)

2.Premium 136-143 pistettä. (Suositellaan jalostamista.)

1.Premium 144-160 pistettä. (Suositellaan jalostamista.)

Tammat jotka saavat 7 pistettä tai vähemmän yhdessä tai useammissa kohdissa arvostelussa eivät voi saada 1.premiumia.
Oriit jotka saavat 7 pistettä tai vähemmän yhdessä tai useammissa kohdissa arvostelussa eivät voi saada premiumia ja niitä ei voi hyväksyä jalostukseen.

Varsat voivat saada kaksivuotiaaksi asti varsapremiumeja, mutta niitä ei voi käyttää ylenemiseen tai jalostusasteen nostoon varsalle tai sen vanhemmille.

HB2 orit jotka ovat syntyneet 2009 jälkeen (hevosen isä ei ole hyväksytty) eivät voi osallistua premiumarvosteluihin.

Orit, jotka toinen kantakirja on hylännyt eläinlääketieteellisistä syistä eivät voi osallistua premium arvosteluihin.

Nuoret orit (2-vuotiaat), jotka saavat 3.premiumin hyväksytään jalostukseen, mutta ne täytyy arvioida uudelleen ja niillä täytyy olla 2. tai 1. premium viisivuotiaana jotta jälkeläiset hyväksyttyjen tammojen kanssa saavat Traditional Cob tittelin.

Hevosten jalostamista, joiden sisäsiittoisuuskerroin ylittää 12.5 prosenttia, ei suositella. (sisäsiittoisuuskerroin on nähtävissä Online Pedigree-sivustolla)

Varsojen on täytettävä seuraavat ehdot:

 1. Kantakirjatoimisto on saanut voimassa olevan astutustodistuksen ennen tammikuun ensimmäistä varsan syntymävuonna.
 2. Kantakirjatoimisto on saanut hyväksyttävän ilmoituksen kolmen viikon sisällä varsan syntymästä.
 3. Varsan on tunnistanut ICS Hollannin edustaja (”at the foot of the dam”/ ”emän vierellä”)
  tai eläinlääkäri ja kantakirjatoimisto ovat saaneet vaadittavat lomakkeet täytettyinä ennen kuin varsa on kuusi kuukautta vanha.

Varsojen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

 1. Emän on oltava ICS Hollanin kantakirjassa.
 2. Kantakirjatoimisto on saanut syntymäilmoituksen
 3. Viikon sisällä varsan syntymästä.
  3.Varsan on tunnistanut ICS Hollannin tarkastaja ”at the foot of the dam” ja on todennut varsan sopivan rotupiirteisiin.

Kasvattajan tulee ilmoittaa kantakirjatoimistolle, jos varsassa on havaittavissa todennäköisesti periytyvä vika. ICS Hollannin edustajan on merkittävä varsan poikkeavuudet kaavakkeisiin tunnistaessaan varsan. Kantakirjatoimisto rekisteröi mahdolliset perinnölliset viat, jotta voidaan vaikuttaa tuleviin jälkeläisiin.

Kaksivuotiaat tai vanhemmat irlannincobit jotka saavat 1.premiumin kahtena eri kalenterivuotena saavat jalostusarvon ”STER”.
”PREFERENT” arvoa voi hakea irlannincobille jonka jälkeläisistä vähintään kolme ovat 1.premium kaksivuotiaana tai vanhempana.

Kaikki hevoset joita ei ole vielä rekisteröity irlannincobiksi voivat saada rotumääritelmätarkastuksen (=rotuunotto).

ICS Hollannin rekisteröimän irlannincob rodun tason säilyttämiseksi orien, joita ei ole hyväksytty jalostukseen, orivarsoja ei hyväksytä jalostukseen. Tämä merkitään varsan hevospassiin.

ICS Hollanti ei tunnusta muiden kantakirjojen rekisteröimiä värillisiä hevosia kuten (pinto) Tinker, Scudder, Gypsy Cob, Irische Schecken jne. ja niiden arvioita.
ICS Hollanti ei tunnusta muiden irlannincob organisaatioiden oman maansa ulkopuolella hyväksymiä siitosoreja.

Traditional Cob-arvon saa HB1 irlannincob, jonka emä on saanut joko 2. tai 1. premiumin ja jonka isä on hyväksytty jalostukseen ja on saanut viisivuotiaana tai vanhempana 2. tai 1. premiumin.