Näyttelysäännöt ja -ohjeet
Mitä näyttelyssä tapahtuu?
Näyttelyssä rotuunotetaan ja kantakirjataan hevosia Hollannin irlannincob-kantakirjaan. Kantakirjatut hevoset saavat premium-arvostelun.
Kantakirjaustarkastukseen voi tuoda kaikenikäisiä hevosia.
Hevonen voi myös olla entuudestaan rekisteröity, mutta tämä ei ole välttämätöntä.
Rotuunoton tavoitteena on selvittää, että onko hevonen tarpeeksi rotutyypillinen irlannincob tullakseen rekisteröidyksi irlannincob-kantakirjaan.
Näyttelyssä taas arvioidaan irlannincobin jalostusarvo. Hevoset, joita ei suositella jalostukseen, voidaan kuitenkin viedä irlannicob-rekisteriin ja niille voidaan myöntää irlannincob–passi.
Kantakirjaus tapahtuu seuraavasti:
- Hevosen säkäkorkeus mitataan.
- Hevoset mikrosirutetaan. Merkinnän suorittaa eläinlääkäri tai kantakirjan valtuuttama henkilö.
- Hevosista otetaan DNA-näyte harjasta tai hännästä. Vain oreilla DNA viedään jatkotutkimuksiin mahdollisen periytymisen selvittämiseksi.
- Kantakirjan tuomari suorittaa näyttelykehässä tarkastuksen, jossa määritellään hevosen jalostusarvo (premieeraus)
- Hevosen kantakirjaluokitus on joko
- 1 Premium,
- 2 Premium,
- 3 Premium tai
- Hylätty
- Kantakirjatoimistossa hevoselle kirjoitetaan irlannincob-passi tai vapaaehtoinen rotusertifikaatti, mikäli hevosella on jo olemassa EU-passi
Saadakseen premium-arvostelun irlannincobin täytyy
- olla vähintään 2 vuotta täyttänyt
- olla kunnollisesti tunnistettu ja rekisteröity irlannincob hyväksytyssä irlannincobkantakirjassa = rotuunotettu
- läpäistä premium-laatuluokitus näyttelyssä
Hevonen hyväksytään jalostukseen, jos se kerää tarpeeksi pisteitä virallisessa näyttelyssä
alle 128 pistettä = hylätty eli ei jalostukseen laisinkaan
128-135 pistettä = 3 premium eli ei suositella jalostukseen
136-143 pistettä = 2 premium
144-160 pistettä = 1 premium
Orin kantakirjaustarkastus
Normaalin kantakirjaustarkastuksen lisäksi orille suoritetaan eläinlääkärintarkastus.
Orin tarkastuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:
- Yleinen terveys tulee olla moitteeton.
- Molemmat kivekset tulee olla todettavissa.
- Luuston tulee olla vahva
- Tasapurenta, myös keskilinjan suhteen.
- Kavioiden mahdolliset epämuodostumat (esim. pukinkavio)
Näyttelyssä alle 2-vuotias saa ns. varsa-premiumin, joka ei oikeuta STER:iin myöhemmällä iällä. Varsana / nuorena annettu arvostelu antaa kuitenkin osviittaa siitä, mikä hevosesta ”isona” tulisi, jokainen kun ei voi olla jalostuseläin.
Kun aikuinen hevonen saa 2 kertaa 1 premium-arvostelun kahtena ERI vuotena, myönnetään sille korkeampi jalostusarvo ” STER”.
Kun hevosella on 3 kpl 1 premium-arvostelun saanutta aikuista jälkeläistä, saa se arvonimen ”PREFERENT”.
Ori, joka saa näyttelyssä johonkin kohtaan arvostelukaavakkeeseensa numeron 7, hylätään riippumatta kokonaispistemäärästä.
Tamma, joka saa numeron 7 arvostelukaavakkeeseensa, ei voi saada 1 premiumia riippumatta kokonaispistemäärästä.
Jälkeläisluokka
Näyttelyissä on mahdollista osallistua myös jälkeläisluokkaan tamman tai orin kanssa. Luokan minimi osallistujamäärä on 3 jälkeläistä per tamma tai ori.
Jälkeläisluokkaan osallistuvan tamman tai orin tulee olla mukana kehässä jälkeläisten kanssa, premium-arvosteluun sen ei tarvitse osallistua. Suositeltavaa olisi, että kaikki jälkeläiset näytetään samalla paikkakunnalla, mutta tuomarit voivat tehdä tämän suhteen poikkeuksia.
Yleisiä näyttelyohjeita
Hevosen karvojen (häntä, harja, tupsut) tulisi olla luonnontilassa ja mahdollisimman näyttävät. Niitä ei siis ole tapana leikata, ohentaa tai letittää.
Esittäjälle valitaan siisti asu, jalkaan kannattaa laittaa kengät, missä on hyvä juosta. Hollannissa esittäjillä on tapana pitää valkoisia vaatteita, mutta tässä ehkä kannattaa huomioida hevosen väri; valkoiset jalat = esittäjällä tummat housut jne. Yksi- tai kaksivärinen kokonaisuus on aina tyylikäs ja siisti. Näyttelyssä suositellaan kypärän käyttämistä ja hevosen esittämistä suitsittuna.
Tärkeää on, että hevoset esittävät askellajit kunnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosen täytyy liikkua esittämiskolmiolla suoraan ja reippaasti.
Avustajaa saa – ja on jopa suositeltavaa – käyttää, jotta ravista saisi irti parhaan mahdollisen lennokkuuden. Tuomarit eivät voi arvostella hevosta sen ”potentiaalin” perusteella, vaan niin kuin he liikkeet näkevät.
Kehään voi tulla sisään käynnissä tai ravissa.
Ensin hevonen asetetaan seisomaan tuomarien eteen harjaton puoli tuomareihin päin. Tässä vaiheessa arvostellaan hevosen rotutyyppi ja rakenne.
Esittäjä seisoo hevosen edessä pitäen hevosen mahdollisimman ryhdikkäänä ja kiinnostuneena ympäristöstään, korvat hörössä niin, että kaikki jalat näkyvät sivusta tuomareille.
Tuomarit siirtyvät hetken päästä katsomaan hevosta edestäpäin, tällöin esittäjä siirtyy hevosen sivulle.
Kun tuomarit siirtyvät takaisin omalle paikalleen, esittäjä siirtyy jälleen seisomaan hevosen eteen.
Tämän jälkeen tuomarit pyytävät kävelyttämään hevosta kolmiota myötäpäivään riippumatta siitä mihin hevosen turpa osoitti rakennearvostelussa. Käynti-kierroksen jälkeen jatketaan kierrosta ravissa, käännökset voi ottaa käynnissä. Ravin jälkeen asetutaan hetkeksi seisomaan jälleen tuomariston eteen, kun tuomarit viimeistelevät arviointiaan.
Lopuksi tuomari kiittää, antaa suullisen palautteen ja kehästä voi poistua.