Tapahtumat

Näyttelyt 9-10.3.2019
Oulainen 9.3.
Valkeakoski 10.3.

17.11.2018
Vuosikokous Jalasjärvi klo 17-

14-18.6.2018 Näyttelykiertue

18.11.2017 Syyskokous

16-19.6.2017 Näyttelykiertue

6-7.5.2017
Maastakäsittelykurssi

9.4.2017 Näyttelymatka Hollantiin

26.3.2017 Kevätkokous

26.11.2016 Syyskokous

17-19.6.2016 Näyttelykiertue

28.12.2015 Syyskokous

Tarkemmat tiedot ajankohtaista sivulla

Yhteystiedot

Postia hallitukselle:
irishcob.fi@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:101550 kpl

Share |

Mitä näyttelyssä tehdään ja miten?

Näyttelyssä rotuun otetaan ja kantakirjataan hevosia Hollannin irlannincob-kantakirjaan, kantakirjatut hevoset saavat premium-arvostelun.

Kantakirjaustarkastukseen voi tuoda kaikenikäisiä hevosia.

Hevonen voi myös olla entuudestaan rekisteröity, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Rotuun oton tavoitteena on selvittää onko hevonen tarpeeksi rotutyypillinen irlannincob tullakseen rekisteröidyksi irlannincob-kantakirjaan. Näyttelyssä taas arvioidaan irlannincobin jalostusarvo. Hevoset, joita ei suositella jalostukseen, voidaan kuitenkin viedä irlannicob-rekisteriin ja niille voidaan myöntää irlannincob–passi.

  Kantakirjaus tapahtuu seuraavasti

-      hevosen säkäkorkeus mitataan.

-      hevoset mikrosirutetaan. Merkinnän suorittaa eläinlääkäri tai kantakirjan valtuuttama henkilö.

-      hevosista otetaan DNA. Näyte otetaan harjasta tai hännästä. Vain oreilla DNA viedään jatkotutkimuksiin mahdollisen periytymisen selvittämiseksi.

-      kantakirjan tuomari suorittaa näyttelykehässä tarkastuksen, jossa määritellään hevosen jalostusarvo ( premieeraus)  

-      hevosen kantakirjaluokitus on joko 1 Premium, 2 Premium, 3 Premium tai Hylätty

-      kantakirjatoimistossa hevoselle kirjoitetaan irlannincob-passi tai vapaaehtoinen rotusertifikaatti, mikäli hevosella on jo olemassa EU-passi

Orin kantakirjaustarkastus

 

Normaalin kantakirjaustarkastuksen lisäksi orille suoritetaan eläinlääkärintarkastus.

Orin tarkastuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin:

-      Yleinen terveys, jonka tulee olla moitteeton.

-      Molemmat kivekset tulee olla todettavissa.

-      Luuston tulee olla vahva

-      Tasapurenta, myös keskilinjan suhteen

-      Kavioiden mahdolliset epämuodostumat (esim. pukinkavio)

 

hessu1

Hevosen karvojen (häntä, harja, tupsut) tulisi olla luonnontilassa ja mahdollisimman näyttävät. Niitä ei siis ole tapana leikata, ohentaa tai letittää. Esittäjälle valitaan siisti asu, jalkaan kannattaa laittaa kengät, missä on hyvä juosta. Hollannissa esittäjillä on tapana pitää valkoisia vaatteita, mutta tässä ehkä kannattaa huomioida hevosen väri; valkoiset jalat = esittäjällä tummat housut jne. Yksi- tai kaksivärinen kokonaisuus on aina tyylikäs ja siisti. Näyttelyssä suositellaan kypärän käyttämistä ja hevosen esittämistä suitsittuna. 

Tärkeää on, että hevoset esittävät askellajit kunnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosen täytyy liikkua esittämiskolmiolla suoraan ja reippaasti. Avustajaa saa – ja on jopa suositeltavaa – käyttää, jotta ravista saisi irti parhaan mahdollisen lennokkuuden. Tuomarit eivät voi arvostella hevosta sen "potentiaalin" perusteella, vaan niin kuin he liikkeet näkevät.

Kehään voi tulla sisään käynnissä tai ravissa. Ensin hevonen asetetaan seisomaan tuomarien eteen puomin taakse harjaton puoli tuomareihin päin. Tässä vaiheessa arvostellaan hevosen rotutyyppi ja rakenne. Esittäjä seisoo hevosen edessä pitäen hevosen mahdollisimman ryhdikkäänä ja kiinnostuneena ympäristöstään, korvat hörössä niin, että kaikki jalat näkyvät sivusta tuomareille. Tuomarit siirtyvät hetken päästä katsomaan hevosta edestäpäin, tällöin esittäjä siirtyy hevosen sivulle. Kun tuomarit siirtyvät takaisin omalle paikalleen, esittäjä siirtyy jälleen seisomaan hevosen eteen.

Sen jälkeen tuomarit pyytävät kävelyttämään hevosta kolmiota myötäpäivään riippumatta siitä mihin hevosen turpa osoitti rakennearvostelussa. Tämän jälkeen jatketaan kierrosta ravissa, käännökset voi ottaa käynnissä. Ravin jälkeen asetutaan hetkeksi puomin taakse, kun tuomarit viimeistelevät arviointiaan. Sen jälkeen tuomari kiittää ja kehästä voi poistua. 

 

018.jpg

Yleistä näyttelyarvostelusta


Saadakseen premium-arvostelun irlannincobin täytyy
- olla vähintään 2v.
- olla kunnollisesti tunnistettu ja rekisteröity irlannincob hyväksytyssä irlannincobkantakirjassa = rotuun otettu
- läpäistä premium-laatuluokitus näyttelyssä

 

Hevonen hyväksytään jalostukseen, jos se kerää tarpeeksi pisteitä virallisessa näyttelyssä

  • alle 128 pistettä on hylätty eli ei jalostukseen laisinkaan

  • 128-135 pistettä on 3 premium eli ei suositella jalostukseen

  • 136-143 pistettä on 2 premium

  • 144-160 pistettä on  1 premium

Näyttelyssä alle 2 vuotias saa ns. varsa-premiumin, joka ei oikeuta STER:iin myöhemmällä iällä. Varsana / nuorena annettu arvostelu antaa kuitenkin osviittaa siitä, mikä hevosesta "isona" tulisi, jokainen kun ei voi olla jalostuseläin.

Kun aikuinen hevonen saa 2 kertaa 1 premium-arvostelun kahtena ERI vuotena, myönnetään sille korkeampi jalostusarvo " STER".

Kun hevosella on 3 kpl 1  premium-arvostelun saanutta aikuista jälkeläistä, saa se arvonimen "PREFERENT".

Ori, joka saa näyttelyssä johonkin kohtaan arvostelukaavakkeeseensa numeron 7, hylätään riippumatta kokonaispistemäärästä.

Tamma, joka saa numeron 7 arvostelukaavakkeeseensa, ei voi saada 1 premiumia riippumatta kokonaispistemäärästä.

Kevät 2010: Uutena asiana kantakirja on ilmoittanut, että Suomi, Tanska ja Saksa ovat saaneet erityisluvan 2 vuotiaiden oriiden siitoskäyttöön sisäsiittoisuuden välttämiseksi. Näin ollen 2 vuotiaan orin saama 1 premium lasketaan mukaan STER-arvoa haettaessa. Käytäntö ei ole pysyvä, vaan tulosta tämän hetken tilanteesta. 2 vuotiaan orin jalostuslupa on määräaikainen 2 vuotta.

 Vuosi 2011 : Uutuutena näyttelyissä on mahdollista osallistua jälkeläisluokkaan tamman tai orin kanssa. Luokan minimi osallistujamäärä on 3 jälkeläistä. Jälkeläisluokkaan osallistuvan tamman tai orin tulee olla mukana kehässä, premium-arvosteluun sen ei tarvitse osallistua.