Seuraa meitä facebookissa

Tapahtumat

MERVI PAKOLA MAASTAKÄSITTELY

LIVE MAASTAKÄSITTELY I ja II, 2 päivää) MUSTASAARI, Koskö/Saana Janhonen 17-18.06.2023 ja VALKEAKOSKI / Janika Tähtinen 30.6-1.7.2023

Yhteystiedot

Postia hallitukselle:
irishcob.fi@gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:179920 kpl

Share |

logo.jpg

Kantakirja

Kantakirjaan rekisteröiminen ehkäisee sisäsiitosta ja parantaa hevosenomistajien sekä muun maailman yhteydenpitoa rotuasioissa. Kantakirjaan rekisteröidään myös sukupuu ja se näkyy aikuisten ja varsojen EU-hevospassissa, jos vanhemmat ovat tiedossa.

Irlannincob "Irish Cob" määriteltiin roduksi Euroopan Unionissa, ja kantakirja hyväksyttiin vuonna 1998 Irlannissa. 2000-luvun vaihteessa hollantilaiset ja saksalaiset kasvattajat liittyivät Irlannin kantakirjaan ja aloittivat omat "tytärkantakirjat" irlannincobeille, perustuen alkuperäiskantakirjan periaatteisiin.

Irlannin kantakirjan menettäessä lupansa vuonna 2005, Hollannin ja Saksan kantakirja jatkoivat alkuperäisen rotumääritelmän ja tapojen käyttöä tuomaroinnissa. Vuoden 2006 lopulla yli 5000 irlannincobia, mukaanlukien melkoinen määrä hevosia Suomesta, on rekisteröity näiden maiden kantakirjoihin. Sittemmin emokantakirja on palautettu
Irlantiin.

Hollannin irlannincobyhdistyksen päätavoite on säilyttää irlannincob-rotu. Rodun säilyttämisen kannalta on tärkeää jäljittää sukupuu ja saada tunnistajat arvostelemaan yksittäisen eläimen arvo jalostukseen. Rekisteröinnin jälkeen hevosesi saa hevospassin. Nämä passit ovat pakollisia kaikissa EU-maissa ja useimmissa maissa hevoseläinten
siirtäminen tai kauppaaminen ilman passeja on sakon uhalla kielletty. Rekisteröiminen tulee pakolliseksi myös Suomessa kesällä 2009, minkä jälkeen passia tulee pitää mukana esim. klinikkakäynnillä. Parasta on toki yhdistää kummatkin: hankkia passi ja rekisteröidä hyväksyttyyn kantakirjaan.

The Irish Cob Society Finland ry tarjoaa rekisteröinti - ja kantakirjauspalveluita näyttelytoiminnan kautta Hollannin irlannincob-kantakirjaan.

Yleistä

Kantakirja on jalostukseen hyväksyttyjen hevosten rekisteri. Kantakirjaamalla turvataan rodun perimän monipuolisuus. Hevosten ja ponien kantakirjat ovat maa- ja rotukohtaisia.

Hevosen on täytettävä tietyt kriteerit tullakseen hyväksytyksi kantakirjaan. Tällä pyritään siihen, että jalostukseen käytettäisiin vain rotumääritelmän mukaisia, terveitä ja muutoin hyvälaatuisia yksilöitä.

Jalostukseen tarjottavien yksilöiden arviointi tapahtuu näyttelyissä.

Hollannin irlannincob-kantakirja

Hollannin irlannincobyhdistys (Irish Cob Society Nederland) on perustettu vuonna 2000 Irlannin yhdistyksen alajaokseksi ja hyväksyttiin viralliseksi kantakirjaksi Hollannin viranomaisten toimesta vuonna 2001 perustuen EU-säädöksiin EEC-92/353.

Vuonna 2010 kantakirjassa on  7000 rekisteröityä hevosta ja se toimii aktiivisesti Alankomaissa, Ranskassa, Saksassa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Belgiassa, Irlannissa, Sveitsissä ja Tsekeissä. Espanjassa useimmat kasvattajat ovat liittyneet suoraan ICS NL:n kasvattaja-jäseniksi.

 

ICS Hollanti

- on hyväksytty irlannincob-kantakirja, jolla on yli 600 jäsentä Hollantia puhuvalla alueella

- antaa virallisia hevospasseja useimpiin EU-maihin

- yhdistys jolla äänestämällä valittu hallitus

- kouluttaa rotutunnistajia ja jalostustuomareita

- seuraa kansallista ja kansainvälistä kehitystä

- on Hollannin maatalousministeriön  valvoma 

Irlannincob-kantakirja on avoin kantakirja, joka yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä että kaikki rotumääritelmän täyttävät hevoset pääsevät kantakirjaan ja niitä voidaan käyttää jalostukseen.

ICS Hollanti pitää myös rekisteriä ( ei kantakirjaa ) irish cob crossbreed-hevosista.

 

Perusasiaa rekistereistä 

  • hevoset, joilla on tunnetut irlannincob-vanhemmat, kuuluvat rekisteriin HB1

  • hevoset, joilla on tunnetut irlannincob-vanhemmat ja jotka ovat saaneet jalostusluvan, kuuluvat rekisteriin HB1 Premie

  • hevoset, joilla on yksi irlannincob-vanhempi tai molemmat tuntemattomia, kuuluvat rekisteriin Basis

  • hevoset, joilla on yksi irlannincob-vanhempi tai molemmat tuntemattomia, mutta ovat saaneet jalostusluvan, kuuluvat rekisteriin Basis Premie

 Jalostuslupa = kantakirjanäyttelyn Premium-arvostelu

  

fantasy_shakira1.jpg

PREMIER REGISTER - PÄÄREKISTERI (kantakirja)

 

Tamma varsarekisteristä 1, joka läpäisee premium-näyttelyn joko ensimmäisellä (1st)  tai toisella (2nd) premium-luokittelulla.

Ori varsarekisteristä 1, joka läpäisee premium-näyttelyn joko ensimmäisellä (1st)  tai toisella (2nd) premium-luokittelulla

 

BASIC REGISTER - PERUSREKISTERI (esikantakirja)

(niin kauan kun kantakirja on avoin) Rotuunotetut irlannincoboriit ja -tammat ilman tunnettuja vanhempia

Tammat varsarekisteristä 2 joka läpäisee premium-näyttelyn joko ensimmäisellä(1st), toisella (2nd), tai kolmannella(3rd) premium-luokittelulla.

Tamma varsarekisteristä 1, joka läpäisee premium-näyttelyn kolmannella(3rd) premium-luokittelulla.

Oriit varsarekisteristä 2, jotka läpäisevät premium-näyttelyn ensimmäisellä(1st) tai toisella (2nd) premium-luokittelulla.

 


FOAL REGISTER 1 (VB 1) - VARSAREKISTERI 1

Perimältään kahden pää- tai perusrekisteriin rekisteröidyn irlannincobin jälkeläinen.

Vuoden 2009 jälkeen vain näyttelyissä premieerattujen oriiden ori-jälkeläiset voivat aikuisena saada käyttöoikeuden jalostukseen.

 

FOAL REGISTER 2 (VB 2) - VARSAREKISTERI 2


Perimältään tuntemattomista tai yhdestä jalostukseen hyväksytystä vanhemmasta periytyvä varsa.

Kaikki irlannincobit rekisteröitynä pää- tai perusrekisteriin ovat jalostukseen hyväksyttyjä.

Kahden hyväksytyn vanhemman varsat rekisteröidään varsarekisteri 1:seen (VB 1).
Yhden hyväksytyn vanhemman varsat rekisteröidään varsarekisteri 2:seen (VB 2).
Varsarekisteriin rekisteröidyt varsat saavat hevospassin kun tunnistusinformaatio on lähetetty ja kulut on maksettu.

 

UELN-numerosta, joka tuli käyttöön 1.1.2009, lue lisää täältä.

 

apollo

 

JALOSTUSSÄÄNNÖT JA -KÄYTÄNNÖT

 

DNA-näytteetAstutus- ja varsomistodistukset

Oriin "isyys" tunnustetaan vasta, kun kunnollisesti täytetty ja allekirjoitettu astutuslomake on lähetetty kantakirjatoimistoon ennen tammikuun 1. päivää.  Astutustodistuksen käsittelymaksu on 10€. Jos astutustodistusta ei ole toimitettu ennen tammikuun 1., seuraa siitä korotettu varsan rekisteröintimaksu.

Tamman "äitiys" tunnustetaan, kun syntymäilmoitus on lähetetty kantakirjatoimistoon kolmen viikon kuluessa varsan syntymästä.  Paluupostissa tamman omistaja saa varsan tunnistuttamiseen tarvittavat paperit ja ohjeet. Varsan siruttaa ja lomakkeen allekirjoittaa eläinlääkäri. Kts. alempaa kohta "varsat rekisteröidyistä vanhemmista".

ISC Hollannin jäsenyys

Rotuyhdistyksen jäseneksi liittyminen ei ole pakollista rekisteröidäkseen hevosiaan maan kantakirjaan.
Halutessaan jäseneksi voi liittyä. Jäsenet saavat kuukausittain jäsenlehden "Cobstukken" (vain hollanniksi).

Lisää tietoa ICS Hollannista katso tästä , uutuutena on sivuille lisätty Googlen kääntäjä.

  

KUINKA VOIN REKISTERÖIDÄ IRLANNINCOBINI?

 

Irlannincobkantakirjaan rekisteröimätön hevonen


Hevonen, joka riittävästi täsmää rotumääritelmään, tulee olla kantakirjan hyväksymän rotutunnistajan tarkastama. Tämä voidaan tehdä joko hevosen kotitallilla tai kotimaisen rotuyhdistyksen järjestämissä rotuunottotilaisuuksissa/näyttelyissä.  Vain näyttelyssä hevonen arvostellaan ja se saa Premiumin.

Ota yhteyttä tai ilmoittaudu seuraavaan näyttelyyn, siellä on myös mahdollisuus rotuun ottoon. Mikrosiru on laitettava eläinlääkärin tai Hippoksen tunnistajan toimesta. Rotuunotto on maksullinen toimenpide 40/30€.

Jos hevosellasi on  irlannincob-kantakirjan myöntämä irlannincob-passi, voit rinnakkaisrekisteröidä sen Hollannin kantakirjaan lähettämällä kopion passista jouhitupon kera suoraan ICS Hollannille tai vaihtoehtoisesti ICS FI:lle, me autamme mielellämme. Kaikista hevosista, myös rinnakkaisrekisteröitävistä, tarvitaan DNA. Rekisteröinnin voi tarkastaa nettikantakirjasta . ICS NL:n ic-passi maksaa n.100€.


Varsat rekisteröidyistä vanhemmista

Jos sinulla on varsa hyväksytyistä vanhemmista, lähetä varsomistodistus ICS Hollannille ja maksa 15e käsittelymaksu ICS Hollannin tilille. Lähetä kuitti maksusta varsomistodistuksen mukana. Saat vastauksena kirjeen, missä on näytepussi jouhitupolle sekä lomake varsan tietoja varten. Nykäise jouhituppo juurineen harjasta tai hännästä ja ota valokuvat molemmilta sivuilta ja edestä. Lähetä kuvat sähköpostilla.

Lomakkeen täyttöä ( mikrosirua ) varten tarvitset eläinlääkäriä, ellet sitten ole rekisteröinyt varsaa jo Hippokseen. Muista pyytää lomakkeeseen eläinlääkärin allekirjoitus, leima ja mikrosirutarrat. Lomake, ylimääräiset mikrosirutarrat ja jouhinäytepussi palautetaan Hollantiin.  Apua ja lisätietoja saa Suomen yhdistykseltä.

Jos varsasi emä / isä on rekisteröity Ruotsin ICS rekisteriin, liitä mukaan myös kopio vanhemman passista.

Tilanteesta riippuen kantakirjatoimisto myöntää varsalle EU-passin tai Hippoksen passin väliin laitettavan rotusertifikaatin, katso hinnasto alempaa.

On tietenkin mahdollista ja ehkä helpointakin tuoda varsa näyttelyyn, jossa se otetaan kantakirjaan. Passi lähetetään sinulle neljän viikon kuluttua tunnistuksesta. Lähetä kuitenkin varsomisilmoitus varsan syntymän jälkeen, niin ennakkotiedot varsasta ovat näyttelyssä ajantasalla.

Astutus- ja varsomistodistukset ovat kaikkien saatavilla Jalostus-sivulla.

 

IRISH COB SOCIETY HOLLANNIN YHTEYSTIEDOT

ICS NL

Gerecht 6,
5469 KD Erp (Keldonk)
Tel. 06 427 000 62 / 0413 20 90 42, fax 0413 20 90 14
Email: irishcob@planet.nl

Pankkitili IBAN NL 35 0364 3049 44, BIC RABONL2U Irish Cob Society Nederland

   

ICS HOLLANTI "PÄHKINÄNKUORESSA"

Hello all of you,

To introduce myself: I am Wim, chairman of Irish Cob Society Netherlands (ICS-NL). I live in the south part of The Netherlands and have a job at the computer department of a bank.
ICS-NL was erected in 2001 as a part of the Irish studbook. In 2002 ICS-NL was approved under EU law as a studbook for Irish Cobs thus started her own registration and inspector training.


At the moment ICS-NL with over 5.000 registered Irish Cobs is the biggest studbook for Anglo-Saxon coloured horses of all.From the first inspections Belgian people took part, the Belgian part of ICS-Netherlands is since 2008 a studbook of its own.


At the moment ICS-NL has approx. 600 members in The Netherlands, France, Germany, Denmark (where an inspection will take place in April), Finland (inspection April 5), and Germany plus Czech Republic (end of may). During the year many inspections were held in The Netherlands.

ICS-Netherlands accepts horses that conform the breed standard of the Irish Cob, if parents are not known.

Our stud book manager is my wife Marijke, she is responsible for the studbook administration and the issuing of horse passports, and she is the chief of the judges. ICS-NL has 5 board members, 3 are women, 2 are men (of which I am one), and a team of 15 people who assist at large inspections.

ICS-NL has 5 registers to register horses:
- Irish Cobs with known IC parents: HB1
- Irish Cobs with known parents, approved for breeding: HB1 Premie
- Irish Cobs with one or no parents: Basis
- Irish Cobs with one or no known parents, approved for breeding: Basis Premie


-Wim-